Dieta Mamy

O karmieniu matek pewnie już wszyscy słyszeli. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom społecznym i przeciw memom zawierającym zdjęcia szpitalnych śniadań MZ postanowił zachęcić świadczeniodawców do właściwego odżywiania kobiet w ciąży i połogu.

Dieta Mamy – zestawienie warunków realizacji i obowiązków na podstawie zarządzenia 116/2019/DSOZ PREZESA NFZ z dnia 2 września 2019 w sprawie programu pilotażowego „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy” i rozporządzenia MZ z dnia 09.08.2019 r (Dz. U. Poz. 1537).

Przedmiotem umowy jest zapewnienie wyżywienia (5 posiłków dziennie), opieka dietetyczna, poradnictwo i edukację pacjentkom oddziałów ginekologiczno-położniczych w ciąży i w okresie poporodowym z wyłączeniem sytuacji, w których z przyczyn zdrowotnych lekarz zaleci inną dietę niż podstawowa (np. cukrzycową).

Okres realizacji pilotażu (§4. ust. 1 rozp. MZ)

  • I etap – organizacji pilotażu – 24 miesiące od rozpoczęcia realizacji (dzień podpisania umowy):
    1. zawarcie umowy z NFZ;
    2. realizacja pilotażu;
    3. monitorowanie pilotażu.
  • II etap – ewaluacji pilotażu – przez 12 miesięcy od zakończenia etapu I (pomiar wskaźników realizacji przez NFZ)

Warunki wymagane przygotowywania posiłków (§ 3 ust. 2 rozp. MZ)

  • rejestracja i zatwierdzenie zakładu, w którym są przygotowywane posiłki, przez Państwową Inspekcje Sanitarną;
  • wdrożenie systemu HACCP;
  • aktualne badania do celów sanitarno-epidemiologicznych oraz odpowiednie przeszkolenie z systemu HACCP personelu przygotowującego posiłki;
  • pozyskiwanie produktów spożywczych ze sprawdzonego i udokumentowanego źródła (zasada identyfikowalności produktów, zatwierdzonych i zweryfikowanych dostawców);
  • transport żywności zgodny z systemem HACCP.

Personel (§ 5. 1., § 6. 1. rozp. MZ)

Osoba posiadająca wykształcenie wyższe na kierunku dietetyka, żywienie człowieka lub pokrewnym w czasie pozwalającym na nadzór nad jadłospisem, co najmniej 6 godzin konsultacyjnych tygodniowo oraz w ramach opieki poporodowej przez 2 miesiące według potrzeb.

Zadania dietetyka w realizacji pilotażu

  • tworzenie i nadzór nad jadłospisem,
  • możliwość prowadzenia konsultacji dietetycznych dla pacjentek – dyżur co najmniej dwa razy w tygodniu przez 3 godziny
  • konsultacja obejmuje:
    • przeprowadzenie wywiadu żywieniowego;
    • omówienie i wyjaśnienie najważniejszych zasad dotyczących żywienia kobiet w ciąży i kobiet karmiących;
    • przekazanie informacji o możliwości uzyskania porad dietetycznych w okresie poszpitalnym w Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ);
    • opieka dietetyczna w okresie minimum 2 miesięcy po porodzie – możliwość pytań drogą elektroniczną.

Zadania działu informatyki

Przekazanie informacji w formie wpisu na stronie internetowej szpital o prowadzeniu pilotażu:

  • informacja o sposobie i czasie kontaktu z konsultującym dietetykiem (telefon, adres e-mail, godziny i miejsce pracy)
  • bieżąca publikacja jadłospisu lub umożliwienie samodzielnej publikacji przez innych pracowników
  • informacja o funkcjonowaniu strony internetowej http://www.ncez.pl i ewentualne publikowanie innych materiałów edukacyjnych wypracowanych w ramach projektu Instytutu Żywności i Żywienia lub umożliwienie ich publikacji innym pracownikom

Jadłospis

  • opracowuje się na co najmniej 7 dni
  • publikowanie na stronach internetowych świadczeniodawcy
  • zawiera informacje o:
    • rodzaju posiłku i składzie produktów
    • wartości energetycznej (kaloryczności) i wartości odżywczej (ilość białka, węglowodanów, w tym cukrów, tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, soli) w 100 g i porcji posiłku;
    • sposobie obróbki (pieczenie, smażenie, gotowanie, itd.);
    • obecności alergenów.
  • kobiety w ciąży i w okresie poporodowym będą otrzymywać 5 posiłków dziennie,

Obowiązek weryfikacji

  1. weryfikacja prosta – przez świadczeniodawcę: codziennie, przez wyznaczoną osobę w szczególności dietetyka – organoleptyczna parametrów zgodnie z formularzem (załącznik do rozp.);
  2. weryfikacja zaawansowana – przez niezależne laboratorium referencyjne: prowadzenie okresowych badań fizycznych, chemicznych oraz mikrobiologicznych żywności – niezapowiedziana i wykonywana co najmniej raz na 6 miesięcy w celu potwierdzenia składu potraw, wartości odżywczych, gramatury, braku obecności bakterii, pleśni i drożdży, braku obecności zanieczyszczeń, kaloryczności.
  3. badanie opinii pacjentek – umożliwienie zgłaszania uwag dietetykowi lub za pośrednictwem strony internetowej świadczeniodawcy.

Warunki formalne

  • Pacjentka w celu przystąpienia do korzystania z usług umowy pilotażu podpisuje oświadczenie, zał. nr 7 do zarządzenia – załącza się do dokumentacji medycznej świadczeniobiorcy.
  • Świadczeniodawca jest obowiązany poinformować pacjentkę o przysługujących świadczeniach opieki zdrowotnej w ramach pilotażu oraz możliwości i sposobie składania uwag.
  • Świadczeniodawca ma obowiązek rozpowszechniać wiedzę o funkcjonowaniu strony internetowej http://www.ncez.pl i innych materiałach edukacyjnych wypracowanych w ramach projektu Instytutu Żywności i Żywienia „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej” oraz w ramach prowadzenia NCEŻ. Świadczeniodawca będzie informował kobiety w ciąży i w okresie poporodowym, że w ramach NCEŻ można uzyskać darmową konsultację dietetyczną on-line pod adresem: https://poradnia.ncez.pl/.

Sprawozdawczość

  • Rozliczenie odbywa się według stawki 18,20 zł za osobodzień pobytu na oddziale na pacjentkę objętą pilotażem (§ 8 rozp. MZ) produktem sprawozdawczym 5.59.01.0184450.
  • Świadczeniodawca przekazuje oddziałowi Funduszu w formie elektronicznej dane dotyczące liczby pacjentek i liczby osobodni pobytu w oddziale.
Ten wpis został opublikowany w kategorii położnictwo, rozliczenia, zarządzenia NFZ i inne akty. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Co o tym myślisz?

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s